
Uzun yaşam üzerine yaptığı araştırmalarla bilinen Dan Buettner, birçok kişinin severek tükettiği bu lezzetli besinin “100 yaşına kadar yaşamanın en iyi atıştırmalığı” olduğunu söylüyor. Yüksek lif ve polifenol içermesi, uygun fiyatı, kolay hazırlanması ve saklanabilir olması gibi avantajlar, bu besini “uzun ömür atıştırmalığı” haline getiriyor.
Sabah’ın haberine göre; özellikle “Mavi Bölgeler” üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Buettner, bu bölgelerde insanların olağanüstü uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdüğünü gözlemlemiş.
Bu bölgeler arasında Japonya’daki Okinawa’dan İtalya’nın Sardinya adasına kadar pek çok yer bulunuyor.
O atıştırmalık: Patlamış mısır
Buettner’a göre, hava ile patlatılmış patlamış mısır; lif bakımından zengin, kompleks karbonhidratlar içeriyor ve bazı sebzelerden daha yüksek oranda polifenol sunuyor.
Uygun maliyeti, kolay hazırlanışı ve lezzeti sayesinde uzun ömürlü bireylerin tercih ettiği ideal bir atıştırmalık haline geliyor.
Patlamış mısırın içeriğindeki polifenoller, sağlığı destekleyen ve bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceği düşünülen antioksidanlar arasında yer alıyor.
Olumsuz yönleri nelerdir?
Rhode Island Üniversitesi’nden beslenme uzmanı Maya Vadiveloo, şunları söylüyor:
“Doğru şekilde hazırlandığında patlamış mısır oldukça sağlıklı, ekonomik ve lezzetli bir atıştırmalıktır.”
Bir sinema patlamış mısırı tek başına 1.090 kalori ve 2.650 miligram sodyum içerebilir.
Hatta küçük boy bir sinema mısırı bile yüksek kalori ve sodyum içeriğine sahiptir.
Vadiveloo’ya göre, fazla sodyum alımı hipertansiyon ve felç gibi kalp-damar hastalıklarına yol açabilir.
Sonuç olarak, evde hava ile patlatılmış doğal patlamış mısır hem lezzetli hem de sağlıklı bir atıştırmalık olabilir.
Ancak dışarıdan alınan, özellikle sinema gibi yerlerde satılan patlamış mısırlar ise yüksek kalori ve sodyum içeriği nedeniyle sağlığınıza zarar verebilir.
Kaynak: T24
Bir yanıt bırakın